Geachte ouder(s)/ verzorger(s),
Gisteren heeft u van ons de nieuwsbrief (weliswaar op datum van 3 februari) ontvangen waarin u kunt lezen hoe wij ons beleid hebben opgesteld met betrekking tot de heropening van de basisschool vanaf maandag 8 februari.
Vanmorgen hebben we het protocol ontvangen en doorgenomen. In deze nieuwsbrief ontvangt u aanvullingen op het beleid wat we u gisteren gestuurd hebben. Ook zijn er ondertussen wat ouders die al contact hebben gezocht met wat vragen. Deze vragen hebben we in onderstaande brief uitgewerkt, wellicht was dat ook bij anderen onduidelijk.
Schooltijden
Met gebruikelijke schooltijden bedoelen we:
maandag |
8.30u – 14.30u |
dinsdag |
8.30u – 14.30u |
woensdag |
8.30u – 12.15u |
donderdag |
8.30u – 14.30u |
vrijdag |
groep 1 t/m 4 8.30u – 12.00u
groep 5 t/m 8 8.30u – 14.30u
|
Er is een inloop vanaf 8.20u. Breng of stuur uw kinderen niet te vroeg naar school. Kinderen blijven op school voor de lunch.
Pauzes
We zullen er als school op toezien dat de verschillende klassen (cohorten) rouleren over de vakken op het schoolplein. Zo kunnen zij toch gebruik maken van andere speel- en spelmaterialen.
Hygiëne maatregelen en cohortering
Leerlingen zullen per cohort een toilet en plaats om handen te wassen toegewezen krijgen. Op deze manier voorkomen we ook dat cohorten zich mengen tijdens deze momenten. Leerkrachten zullen dit met de leerlingen bespreken.
Kinderen die verkouden zijn
De richtlijnen zijn dat wanneer één leerling in de klas positief getest is, alle kinderen inclusief leerkracht naar huis moet. We willen dit risico zo klein mogelijk maken en continuïteit van ons onderwijs waarborgen.
De situatie zou zich kunnen voordoen dat wij in de avond te horen krijgen dat iemand positief is. Wij zullen dan alle ouders van de groep diezelfde avond op de hoogte moeten brengen dat leerlingen vanaf de volgende dag in quarantaine moeten. Dit heeft grote gevolgen voor ouders die dan met een probleem voor opvang en hun eigen werk zitten. De noodopvang geldt namelijk niet voor kinderen die in quarantaine moeten.
Wij willen daarom geen kinderen in de klassen met ook alleen een verkoudheid. Verkoudheid is namelijk ook één van de meest voorkomende symptomen die op Covid-19 duidt. We voorkomen hier een gedeelte uitval mee. Kinderen die verkouden zijn en een negatieve testuitslag kunnen weerleggen zijn uiteraard wel welkom. Zo maken we de kans stukken kleiner besmettingen in school te krijgen.
Testen/ sneltesten/ thuisquarantaine (aangepast)
Voor onderwijspersoneel geldt dat zij op dit moment voorrang krijgen bij het testen. De overheid wil sneltesten ook beschikbaar maken voor leerkrachten, maar het kan zelfs nog enkele maanden duren voor dit gerealiseerd is.
Wanneer er een besmetting plaatsvindt, gaat de gehele groep in quarantaine. Dit geldt voor alle kinderen, ongeacht de leeftijd.
Leerlingen en onderwijspersoneel kunnen zich (net als iedereen) zo snel mogelijk laten testen op dag 5 na het laatste contact. Dit testen gebeurt in de GGD teststraat en zal nooit op school plaatsvinden. Bij jonge kinderen wordt alleen een 'keeltest’ afgenomen. Wanneer deze test een negatieve testuitslag laat zien zijn kinderen en leerkracht weer welkom op school. Wanneer u uw kind niet wilt laten testen geldt de quarantainetijd van 10 dagen.
Aanvulling: Wanneer er een besmetting in de klas plaatsvindt gaat de gehele groep in quarantaine. Dit betekent dat de leerlingen uit die groep thuis zijn. Zij mogen niet gaan spelen, niemand mag komen spelen en er mag thuis niemand anders thuis ontvangen worden. Broertjes en zusjes mogen wel naar school, ouders mogen wel gaan werken, om boodschappen en naar buiten. Dit alles tot wanneer de leerling in quarantaine klachten krijgt. Dan gaat het gehele gezin in quarantaine.
Wanneer een klas in quarantaine moet zal er een schakeling moeten komen naar afstandsonderwijs, dit kan alleen wanneer de leerkracht niet ziek wordt. Groep 4 t/m 8 kan dan direct met Snappet aan het werk, voor groep 3 zoeken we nog een passende oplossing om het materiaal bij de leerlingen te doen komen. Want spullen mogen dan niet meer worden opgehaald.
In thuisquarantaine na verblijf in het buitenland
Ouders, onderwijspersoneel en kinderen ouder dan 12 jaar krijgen - net als iedereen in Nederland - na een verblijf in een land waar code oranje of rood geldt, of een land of gebied dat tijdens de vakantie wijzigt van code geel naar code oranje of rood, het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan bij terugkomst. Een negatieve test is geen vervanging van de thuisquarantaine. Ook bij een negatieve test moeten zij 10 dagen thuisblijven.
Zie voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/vakantie-in-eigen-land-en-reizen-naar-het-buitenland.
Geldt het dringende advies voor thuisquarantaine, dan mag diegene niet op school of op het schoolplein komen. Op basis van haar zorgplicht voor de veiligheid op school mag een school personen wegsturen die dit advies niet in acht nemen.
Brengen en halen (aangepast)
Scholen worden verplicht om contactmomenten te beperken tussen ouders bij het brengen en halen. Kinderen worden door één ouder/verzorger gebracht en gehaald. Ouders zijn verantwoordelijk voor de 1,5m afstand bij het breng en ophaalmoment en hierbij het dringende advies om ook buiten mondmaskers te dragen. Onze inloop van 10min maakt het mogelijk dat niet iedereen tegelijk op school zijn kind(eren) afzet en dat ouders goed de 1,5m in acht kunnen nemen. Bij het ophalen willen we vragen of alleen de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 1 en 2 zich rond de kiep willen begeven. De stoep is hier namelijk er smal. De ouders/verzorgers van groep 3 en 4 willen we vragen aan de buitenkant van het hek ter hoogte van het voetbalveld te wachten. Ouders/verzorgers van kinderen van groep 5 naast de uitgang bij het grote hek. Wanneer iemand anders uw kind(eren) op komt halen willen we u vragen hen hiervan op de hoogte te brengen.
Kleuters kunnen tot aan de kleuterdeur gebracht worden, aan ouders de vraag om zich aan het éénrichtingsverkeer te houden bij het verlaten van het schoolplein.
We vragen kinderen van groep 6,7 en 8 om zoveel mogelijk zelfstandig en te voet naar school te komen, zo beperken we het aantal ouders wat hun kind op komt halen.
Noodopvang
Als de school om organisatorische redenen niet open kan, is de school verantwoordelijk voor noodopvang. Dit is dus van toepassing voor leerlingen van groep 1 en 2 op woensdag en vrijdag en voor leerlingen uit groep 7 en 8 op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag.
Enkel ouders van kinderen uit groep 1,2 7 en 8 met cruciale beroepen kunnen gebruik maken van de noodopvang. Bekijk hier de lijst met cruciale beroepen.
Wanneer één ouder een cruciaal beroep uitvoert, wordt echt gevraagd om de opvang zoveel als mogelijk zelf regelen. We willen u daarom vragen om alleen een beroep op de noodopvang te doen als het echt niet anders kan.
Wanneer u ook voor- en naschoolse noodopvang nodig heeft, vragen we u dit te zelf te regelen met Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen.
We hopen alle kinderen te mogen verwelkomen aanstaande maandag! Reguliere leerplicht is van kracht. Toch kunnen we ons voorstellen dat sommige kinderen en/of ouders het spannend vinden. Wij hebben daar begrip voor en gaan daarover graag met u in gesprek.
Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met juf Ellen via mailadres : directie.meerstromenschool@scoba.nl
Met vriendelijke groet,
mede namens het team van de Meerstromenschool,
Ellen Perdaen